Об'ємна емблема - легендарне мистецтво на авто

Блог
Головна > Блог > Об'ємна емблема - легендарне мистецтво на авто

Походження об’ємних емблем для капотів можна прослідкувати віддавна. У 1920-х роках автовиробники активно почали прикрашати капот або радіатор автомобіля фігуркою в якості емблеми, яку можна пов'язати з прикрасами вітрильних суден. На морських суднах фігура символізувала оберіг від нечистої сили і злих духів. Так як людям властиво вірити в надприродню силу, талісмани, то фігурки на радіаторах стали позиціонувати як оберіг від неприємностей на дорозі. Якщо автомобіль знаходиться під покровом вищих сил, то водій відчуває себе набагато спокійніше і впевненіше. Що ж, певний сенс у всьому цьому є.


Rolls-Royce "Spirit of Ecstasy"Першими, хто вирішив встановлювати фігурку на автомобілі, на жаль, не відомо, але, але вважається, що Rolls-Royce стала першопрохідцем і у 1911 році встановили першу фігурку на капоті. Фігурку робив на замовлення барона Монтегю скульптор Чарльз Робінсон Сайкс. Він виготовив статуетку - талісман "Дух екстазу". На ній зображена жінка, схилена до вітру, з розпущеною сукнею за спиною, що надає емблемі вигляд ангела з крилами, яка символізує "розумну швидкість, грацію і красу". Фігурка так сподобалася Чарльзу Роллсу, що він домігся дозволу використовувати її на всіх автомобілях бренду. Її одразу ж затвердили емблемою авто. Спочатку статуетку виливали з бабіту, пізніше - з бронзи і хромованою нержавіючої сталі. За спеціальним замовленням фігурки також виготовлялись з срібла і золота.  За створенням цієї емблеми також стоїть трагічна та таємнича історія кохання. Моделлю стала коханка і за сумісництвом модель Елеанор Торнтон з якою у сера Монтегю був таємний роман. Образ дівчини був символом мовчання і таємниці відносин коханців. Фінал любові був трагічний, Елеанор Торнтон забрала війна, коли корабель з сером Монтегю і міс Торнтон на борту був торпедований німецьким підводним човном в Середземному морі. Емблема переродилася і стала невід'ємною частиною, символом автомобілів Rolls-Royce. І в світі є тільки одна автомобільна компанія, яка зберегла спадщину і пронісши її через сотню років до сих пір не зрадила традицій. 
 

Dodge - " Ram " Знаменитий символ Dodge, баран, був витвором Аварда Фербенкса, який розробив орнамент для Dodge, бо вважав, що "він впевнений король доріжки" і це не буде оскаржено ким завгодно. Починаючи з 1936 року на автомобілях було встановлено барана, а з 1951 р в логотипі залишили тільки голову, в комплекті з вигнутими рогами. Проте у 2011 голова барана стала ексклюзивним логотипом Ram Trucks, а Dodge представив абсолютно новий логотип - стильну срібну напис Dodge в поєднанні з двома похилими червоними смугами на правій стороні. Напис Dodge повністю сріблястий,саме цей колір означає велич, гідність і вишуканість. Дві похилі смуги на правій стороні логотипу пофарбовані в червоний колір і символізують пристрасть та насолоду, пов'язані з автомобілями компанії.


Bentley -"Flying B"Британський виробник автомобілів класу люкс, Bentley, теж був відомий у народі, що в минулому столітті мав прикраси для капотів для своїх автомобілів. Талісман для Bentley "Flying B", який характеризувався великою літерою "B" з крилами, вперше з'явився на 3-літровому автомобілі Bentley 1919 року. Автором крилатої емблеми є справжній професіонал художник журналу «Autocar» Фредерік Гордон-Кросбі (Frederick Gordon Crosby). Перед ним стояло завдання зробити логотип, який відповідав би найвищому класу автомобілів Bentley та відображав «аристократичну розкіш» марки, був бути елегантним і витонченим. Так і з'явилися крила, які обрамляє буква «В» і символізує швидкість, незалежність і силу авто. Слід відмітити, що саме з Bentley автомобільна марка Aston Martin взяла крила для своєї емблеми.


Jaguar - "Leaper" Jaguar - престижна автокомпанія, що належить зараз Tata, є однією з небагатьох компаній, яка ще недавно зберігала орнаменти капотів. Знаменитий "стрибун" Ягуара, який є зображенням гладкого ягуара, що стрибає з капота, спочатку виготовлявся як аксесуар. Фігурку ягуара в стрибку намалював Фредерік Кросбі. Блискучий ілюстратор за все, що мало відношення до автомобілів, чудово почував форму, Фредерік Кросбі працював в найстарішому автомобільному журналі Autocar. Завдяки знайомству Білла Ренкіна (прес-секретар сера Вільяма Лайонса) з відомим автоіллюстратором Фредеріком Кросбі, в 1937 році на капоті SS Jaguar 100 з'явився знаменитий талісман.Потужний і агресивний ягуар в стрибку, створений завдяки таланту Фредеріка Кросбі, став емблемою компанії Jaguar Cars. Незважаючи на те, що час від часу обриси цього граціозно тварини змінювалися, його фігурка до початку 1960-х прикрашала капоти всіх автомобілів, які залишали заводи компанії. Потім її вирішили прибрати з міркувань безпеки, замінивши плоскою емблемою на капоті, але ця сама фігурка пропонувалася кожному клієнта у вигляді опції.

ГАЗ-12

Не пройшла стороною модна тенденція об’ємних емблем і Радянський Союз. Мова про граціозного оленя, який прикрасив капот ГАЗ-12, а потім і Волги. Перша така фігурка була відлита в 1950 році. Майстер, який виконував цю роботу, Лев Єремєєв, був заводським модельником, і мудрувати з емблемою не став, скопіював тварину з герба міста Нижній Новгород (він же Горький). Ці хромовані емблеми доводили деяких людей до істерики - одні страшно бажали їх зірвати з капотів, іншим було просто страшно. Непоодинокими були випадки викрадання статуетки з капоту автомобіля з метою продажу або своєрідного «колекціонування». А на свої роги такий олень посадив чимало перехожих. Незабаром через часті травм пішоходів об'ємну фігурку виробник замінив безпечної «краплею», гладкою фігурою витягнутої форми.
У сучасному світі "обереги" для авто в переважній більшості не йдуть далі мініатюр іконок на капоті. Найчастіше їх власники навіть не можуть чітко пояснити, хто ж саме на них зображений і навіщо. "Накапотное мистецтво" зараз явно в занепаді.

А якщо Ви у пошуках авто, залиште заявку на сайті, і наші менеджери підберуть для Вас ідеальні варіанти абсолютно безкоштовно!

І памятайте, ми здійснимо Вашу мрію, Вашу американську мрію!



Створено : 05.01.2021 13:55
Переглядів : 2219

Підготовка автомобіля до літа. Практичні рекомендації

Після зимового сезону важливо правильно підготувати автомобіль до весни та літа, щоб уникнути непередбачуваних поломок. У статті розглянуті важливі моменти, на які слід звернути увагу після зимового холоду, бруду та слякоті.

Читати далі

КІА. Зміна логотипу та гасла компанії.

6 січня 2021 року компанія KІА представила свій новий логотип та гасло, і відверто заявила про майбутню трансформацію бренду.

Читати далі

Авто тижня: надійний американець Jeep Grand Cherokee

Jeep Grand Cherokee – легенда, спадкоємець культового компактного позашляховика 1990-х років. Авто з індіанським ім’ям асоціюється з усіма позашляховиками, які найкраще підходять для боротьби з бездоріжжям.

Читати далі